OVER HONGARIJE

Levensonderhoud

De gemiddelde vaste lasten van levensonderhoud in Hongarije zijn uiteraard per huishouden verschillend maar hier heeft u een idee van de kosten.

 • € 30 Ziektekostenverzekering
 • € 10 gemeentelijke belasting (per gemeente verschillend van 0 tot 120 p.j)
 • € 15 huisverzekering (brand en inboedel)
 • € 125 autoverzekering p.j voor een kleine tot middelgrote auto
 • € 60 wegenbelasting p.j
 • € 15 water
 • € 35 elektriciteit
 • € 20 internet
 • € 10 mobiele telefoon
 • Als u stookt op hout voor een gemiddeld huis moet u aan een 6-8 kub hout a 60 euro per kub denken. 360,- – 480,-euro per jaar.
 • Over de aankoop van uw huis betaald u eenmalig 4% aankoopbelasting en daarna is deze belastingvrij. De grond behoort aan u en er is geen pacht zoals in Nederland bijvoorbeeld.

Adreskaart (Lakcímkártya)

Een adres kaart kunt u aanvragen als u een huur- of koopcontact heeft voor een huis in Hongarije. Deze adreskaart heeft u nodig om bijvoorbeeld een internet aansluiting of een telefoon abonnement aan te vragen.
We helpen u hier uiteraard graag mee. We plannen een afspraak in Pécs bij het immigratiekantoor. Ter plekke krijgt u een registratiekaart en na twee weken komt de postbode de adreskaart aangetekend bij uw huis langsbrengen. Wat u hier voor nodig heeft is een koop- huurcontact, paspoort of Id kaart, Europese ziektekostenkaart (EHIC), 3 maandafschriften die u kunt laten zien of minimaal een 1500,- cash.

Klimaat

Hongarije kent een landklimaat. Dat betekent lange warme, droge zomers en koude, korte winters. Voor mensen met reuma of astma is dit een uitkomst.

Het voorjaar begint in maart, en tot half oktober is het heerlijk weer.

De afgelopen jaren zijn de winters veel minder streng als voorheen. Afgelopen winter 2019-2020 hadden we in Baranya 1 dag sneeuw in maart en weinig winterse tempraturen.

Balatonmeer

Op een uurtje rijden van Baranya ligt het prachtige Balatonmeer.

Het Balatonmeer is een zoetwatermeer in het westen van Hongarije. Het is een belangrijke vakantiebestemming met stranden, vulkanische heuvels, vakantieoorden en hoogbouwhotels langs de 197 km lange kustlijn. De heuvelachtige noordkust is een wijnbouwgebied, met beschermde wetlands en wandelpaden in het Balaton Uplands National Park.

Orfú

Orfú is een recreatie gebied in Baranya. Hier is het in de zomermaanden heerlijk om aan één van de strandjes te gaan zitten of met de kinderen naar het waterpark te gaan. Orfú heeft meerdere (vis)meren en prachtige wandelpaden. Echt een aanrader!

Aardrijkskunde

Baranya is een onderdeel van de Hongaars-Kroatische regio Baranya of Barania. Het Kroatische Baranja grenst aan het zuidwesten van het Hongaarse comitaat en is een onderdeel van de Kroatische provincie Osijek-Barania. De rivier de Dravá vormt de zuidelijke grens met de Kroatische provincies Osijek-Baranja en Virovitica-Podravina. Verder grenst Baranya aan de comitate Somogy in het westen. Tolna in hett noorden en Bács-Kiskun in het oosten. In het uiterste oosten stroomt ook de rivier de Donau bij de stad Mohás over een vrij korte afstand door Baranya heen. Het voor Hongarije gebruikelijke landklimaat  is hier wat gematigder, zodat het iets neigt naar het mediterrane klimaat. Het aantal zonuren is ongeveer 2000 – 2200 per jaar.

Het noordelijke deel van het comitaat, ten noorden van de hoofdstad Pécs is bergachtig met uitgebreide bossen: het Mecsekgebergte en landschapsparken. De oostelijke en zuidelijke delen, in de buurt van de grote rivieren, zijn echter vlak. Daar liggen uitgebreide natuurparken van de Donau en de Drava.

Baranya is evenals de rest van Hongarije rijk aan mineralen en warm-water-bronnen. De natuurlijke hulpbronnen als uranium en steenkool (98% van de Hongaarse reserves) zijn in het verleden uitgebreid geëxploiteerd.

De heuvelachtige gebieden om Pécs, bij Villány en bij Szekszárd leveren vele goede witte en rode wijnen. Vooral de rode wijnen van Villány en ook wel die van Szekszárd zijn van hoge kwaliteit en worden over de hele wereld geëxporteerd.

Baranya is (evenals ,Somogy en Tolna, gezamenlijk de “Schwäbische Türkei”) van het begin van de 18de eeuw mede bevolkt geraakt met Duitstalige bevolkingsgroepen.

Door de cultuurhistorie (bijvoorbeeld het mediterraans aandoende Pécs), de hierboven beschreven landschappen, klimaat en de uitstekende wijnen heeft dit gebied veel gemeen met het Italiaanse Toscane.